Back to All Events

Tekstilworkshop ved syerske Anna Pries

Lørdag d. 2 Juli, 2016
10:00 – 12:00

Fascinationen af afrikanske tekstiler er nået Europa for længe siden, men er vokset de seneste år, hvor vestlige modehuse lader sig inspirere af de farverige mønstre.
Her har vi trukket tekstilerne ind i udstillingen som en workshop. 

På engelsk kalder vi dem ’African wax prints’, men opfindelsen er faktisk ikke afrikansk.  Hollænderne lod sig inspirere af batik-tryk i Indonesien, og satte hjemme i Holland mønstrene i produktion med øje for det indonesiske marked.

Den mekaniske trykkeproces efterlod imidlertid en krakelerende effekt – små linjer og pletter, hvor overskudsfarve sivede igennem. Ofte ’forskubber’ motiverne sig også pga. af metoden. Det syntes indoneserne så ufærdigt og sjusket ud, og i stedet tog hollænderne tekstilerne med til Vestafrika, hvor der netop blev sat pris på, at ikke to stykker stof er ens. ’African prints’ bruges i særdeleshed til at udtrykke individualitet og tilhørsforhold: Man tager sit stykke stof med til skrædderen og får syet et stykke tøj, som ingen andre har magen til! 

’African prints’ er således en fællesbetegnelse for de farverige, mønstrede, trykte tekstiler, som spredte sig videre til resten af kontinentet fra Vestafrika. Stofferne produceres i dag også i Afrika, og går under lokale betegnelser som fx ’vitenge’ på swahili, ’ankara’ i Vestafrika og ’chitenge’ i Zambia. Ved køb skal man være opmærksom på kvaliteten – her findes nemlig også billige ’kopier’ i polyester, ofte fremstillet i Kina eller Indien. Et godt ’afrikansk print’ er fremstillet i bomuld – så man kan ånde i det, når man bor ved ækvator.

Vi har integreret vores fascination af de klassiske, afrikanske tekstiler i udstillingen som et dedikeret workshopområde. 
Syerske Anna Pries har designet en række skabeloner, som du kan lave dine egne designs ud fra. Vi har sammen med den hollandske tekstilfabrik Jansen-Holland skaffet originale vokstekstiler, som vil være tilgængelige i værkstedet. Under hele udstillingsperioden vil børn og unge desuden kunne prøve kræfter med afrikansk vokstryk i tekstilværkstedet, hvor de kan sy egne kreationer. 

Værkstedet er åbent dagligt i hele udstillingsperioden. Pris for sykit 45 kr.

Earlier Event: June 29
Filmvisning: RUN
Later Event: July 6
filmvisning: NECKTIE YOUTH