Back to All Events

African Fashion-talk med Christine Mhando og Arieta Mujay

Lørdag d. 18 Juni, 2016

Kl. 12.30

Journalist Pernille Bærendtsen modererer en panelsamtale mellem den londonbaserede designer Christine Mhando og kreativ konsulent Arieta Mujay om den eksplosive, internationale udvikling i eksponeringen af afrikansk mode. 

Christine Mhando er designeren bag det londonbaserede tøjmærke ChiChia. Mhando er født i Tanzania, men har haft bopæl i London gennem flere år. Hun er uddannet fra Kent Universitet i 2002 og har siden beskæftiget sig med mode og design. Hendes designs er en forening af de to kulturer, hun er vokset op i, og hendes designsignatur er en tolkning af det traditionelle, østafrikanske tekstil Khanga. Chistine Mhando har samarbejdet med onlinebutikken ASOS om en afrikansk tøjlinje, Beyonce går med hendes design og hun er udpeget som ungt talent af Vogue Italia.

Arieta Mujay er kreativ konsulent og har de sidste 15 år arbejdet med mode i London og i flere afrikanske lande. Mujay arbejder blandt andet for Lagos modeuge som ansvarshavende stylist, som kreativ chef for Gabarone modeuge i Botswana og som paneldeltager ved Mercedes Benz modeugen i Johannesburg. I 2013 grundlagde hun PR bureauet African Creative, som plejer kreativt, afrikansk talent i England.

Vi har integreret vores fascination af de klassiske, afrikanske tekstiler i udstillingen som et dedikeret workshopområde.  Tekstilerne blev oprindeligt skabt i Holland til det asiatiske marked, men da de ikke slog an der, forsøgte producenterne sig i stedet i Afrika – med så stor succes, at vi i dag associerer voksprintet direkte med Afrika. De alsidige tekstiler, der hovedsageligt bruges i det østlige og sydlige Afrika, spejler de skiftende tider, moden og smagen i den pågældende region. Med printet udtrykker bærerne sociale, politiske, religiøse, følelsesmæssige og seksuelle bekymringer og begivenheder. De varierede mønstre og inskriptioner er tankevækkende og til tider humoristiske. De er et uudtalt sprog, der udtrykke tanker og følelser, som ikke altid kan siges højt. Stoffet spiller i både verdslige og hellige sammenhænge en central rolle i alle større overgangsriter for kvinder og i nogle tilfælde mænds liv. Tekstilerne bruges også til at hylde, huske og anerkende indflydelsesrige mennesker og store begivenheder såsom Nelson Mandela eller 2010 FIFA World Cup i Sydafrika.


Syerske Anna Pries har designet en række skabeloner, som du kan lave dine egne designs ud af. Vi har sammen med den hollandske tekstilfabrik Jansen-Holland skaffet originale vokstekstiler, som vil være tilgængelige i værkstedet.
Værkstedet er åbent dagligt i hele udstillingens åbningstid. Pris for sykit 45 kr.